woensdag, 23 januari 2019

Waarom kreeg Dordrecht in 1220 stadsrechten

Hero Image

In 2020 vieren we met de hele stad dat Dordrecht achthonderd jaar geleden als eerste nederzetting in het toenmalige graafschap Holland stadsrechten kreeg. Hiermee is onze stad dan ook echt de oudste stad van (het huidige) Holland. Een gebeurtenis om niet te vergeten en om samen te vieren met activiteiten gericht op het verleden, het heden en de toekomst.

Dordrecht had in 1220 al enige tijd de kenmerken van een echte handelsstad, maar door het verkrijgen van de stadsrechten brak er een nieuwe fase aan. De stad kon groeien en werd steeds belangrijker en rijker. Dat zien we nog steeds in de historische binnenstad.

Het is een opmerkelijk verhaal dat in de loop van de eeuwen een beetje vergeten is geraakt, maar het is ongeveer als volgt gegaan: In 1220 trouwt Willem I, graaf van Holland, met Maria van Leuven en geeft haar Dordrecht als huwelijksgeschenk.

Dordrecht krijgt daardoor een (titulair) keizerin als eerste stadsvrouwe. De stad verwerft tegelijkertijd belangrijke rechten en ontwikkelt zich tot een van de rijkste Hollandse steden. Maria was een vrouw met een grote invloed op de politiek en de cultuur van haar tijd.

Meer informatie is hier te lezen.

Laatste nieuws