maandag, 19 april 2021

Toppie laat kinderen kunst in de natuur ontdekken

Hero Image

Vanaf 19 april duikt Toppie Dordrecht met leerlingen van omliggende basisscholen het Merwesteinpark in. Daar ontdekken zij onder begeleiding van verschillende professionals de beeldenroute ‘Stad in Beeld, Beeld in Park’ die daar  in het kader van Dordrecht 800 geëxposeerd wordt. De leerlingen leren door middel van een lessenreeks ‘Buitenlesdag in het park’ steeds vanuit een andere invalshoek naar de natuur in combinatie met kunst te kijken.

Beeld in Park

Welk gevoel roept een bepaald beeld bij je op? Welk verschil zie je tussen het materiaal waar dit kunstwerk van gemaakt is en de groene omgeving? Welke woorden komen er in je op als je de beeldenroute loopt? Dit zijn een aantal vragen waarmee leerlingen van verschillende basisscholen aan de slag gaan de komende tijd.

Hiervoor duiken ze het groene Merwesteinpark in. Daar wordt namelijk tot 30 september 2021 de beeldenroute Stad in Beeld, Beeld in Park geëxposeerd. Deze beeldenroute is onderdeel van de viering van Dordrecht 800. Om ook jonge Dordtenaren in contact te brengen met deze expositie heeft de organisatie van de beeldenroute contact gezocht met Toppie Dordrecht. Uit deze samenwerking is een lessenreeks gerold met voor elk leerjaar een op het niveau aangepaste les.

Van schetsen tot rappen

In totaal nemen 29 groepen, bijna 750 leerlingen, de komende tijd deel aan de lessen. School Mühring, School Vest, de Dr. H. Bavinckschool en de Wantijschool haken allemaal met meerdere klassen, of zelfs de gehele school, aan. De scholen ontvangen de lessenreeks ook nog digitaal zodat de klassen die nu niet deelnemen, alsnog de les zelf op een later tijdstip kunnen volgen.

Groep 1 en 2 gaan aan de slag met een fotospeurtocht, groep 3 en 4 leren hoe zij een kunstwerk kunnen vertalen naar een dans. Groep 5 en 6 gebruiken houtskool en natuurlijke materialen om het beeld wat het meeste aanspreekt na te maken. Groep 7 en 8 gaan verdiepen zich in taal. Zij zetten de woorden die opkomen als ze naar de kunst kijken om in een echte rap. Elk les wordt door professionals op het desbetreffende vakgebied begeleid. Groep 1 en 2 van School Mühring doken maandagochtend als eerste het Merwesteinpark in. Onder begeleiding van fotograaf Jeroen Niemeijer leerden zij tijdens een fotospeurtocht bewust te kijken naar de kunst in de groene omgeving.

Samenwerking

De lessenreeks Buitenlesdag in het park wordt georganiseerd door Toppie Dordrecht in samenwerking met beeldenroute Stad in Beeld, Beeld in Park en Dordrecht 800. De lessen worden mede mogelijk gemaakt vanuit het provinciale programma Groen doet goed en de provincie Zuid-Holland. Het maakt onderdeel uit de van provinciale campagne ‘Buitenlesdag – Natuur in de buurt’ van Groen doet goed.

Laatste nieuws