Bekijk de evenementen in de agenda

vrijdag, 30 augustus 2019

Hoe gaan we 800 jaar Dordrecht vieren?

2020 is een schrikkeljaar. We vieren dus niet 365 dagen feest, maar 366 dagen. Het hele jaar door zijn er activiteiten die we voor, maar ook samen met, burgers organiseren. Centraal staat het versterken van de saamhorigheid en de verbinding met de stad.

Hero Image

Feest in de stad

Nu al is bekend dat er in de zomervakantie een speciale editie van Big Rivers plaatsvindt. In het najaar is de spectaculaire internationale tentoonstelling van Dordrechts bekendste kunstenaar, Albert Cuyp, in het Dordrechts Museum. Naast deze twee grote evenementen worden ook activiteiten op het gebied van sport, cultuur en in het onderwijs bedacht en uitgewerkt.

Een klein stukje geschiedenis

In 2020 vieren we met de hele stad dat Dordrecht achthonderd jaar geleden als eerste nederzetting in het toenmalige graafschap Holland stadsrechten kreeg. Hiermee is onze stad dan ook echt de oudste stad van (het huidige) Holland. Een gebeurtenis om niet te vergeten en om samen te vieren met activiteiten gericht op het verleden, het heden en de toekomst.

Dordrecht had in 1220 al enige tijd de kenmerken van een echte handelsstad, maar door het verkrijgen van de stadsrechten brak er een nieuwe fase aan. De stad kon groeien en werd steeds belangrijker en rijker. Dat zien we nog steeds in de historische binnenstad.

Het is een opmerkelijk verhaal dat in de loop van de eeuwen een beetje vergeten is geraakt, maar het is ongeveer als volgt gegaan: In 1220 trouwt Willem I, graaf van Holland, met Maria van Leuven en geeft haar Dordrecht als huwelijksgeschenk.

Dordrecht krijgt daardoor een (titulair) keizerin als eerste stadsvrouwe. De stad verwerft tegelijkertijd belangrijke rechten en ontwikkelt zich tot een van de rijkste Hollandse steden. Maria was een vrouw met een grote invloed op de politiek en de cultuur van haar tijd.

Laatste nieuws