Bekijk de evenementen in de agenda

Crossings op en over het eiland van Dordrecht

Uitgesteld / Geannuleerd
Datum: van 23.05.2020 tot 23.05.2020 Tijdstip: 15:30 - 17:00 Locatie: Dordrecht
Hero Image

ijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie en bevrijding, verdienen het om verteld en herinnerd te worden. Verhalen waarin een levens veranderende keuze centraal staat.

Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een aansprekend programma in 2019- 2020 (o.a. door crossings te ‘ervaren’) met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken. In totaal zijn er in de winter van 1944/1945 maar liefst 374 geregistreerde crossings uitgevoerd (naast vele honderden ’wilde crossings’). Deze hadden plaats tussen alle Biesboschgemeenten. In de afgelopen herdenkingsjaren zijn incidenteel crossings georganiseerd, waarbij de focus lag op de overlevering van het verhaal. Het ligt in de bedoeling dit opnieuw, maar meer en breder, te organiseren waarmee de toegankelijkheid, maar ook de impact ervan wordt vergroot.

Het merendeel van de crossings ging over het eiland van Dordrecht van en naar bevrijd en bezet gebied. Het overbrengen van vluchtelingen, onderduikers, verzetsmensen, maar ook cruciale berichten, voedsel en enorme hoeveelheden medicijnen zijn kenmerkend voor deze periode en werden uitgevoerd door de kenners van de Biesbosch. Aan de Hollandse kant van de Biesbosch (Hollandse Biesbosch) worden tenminste 20 crossingroutes georganiseerd waaraan bezoekers kunnen deelnemen in de periode maart/april/mei 2020.

De crossings hebben verschillende routes, gaan onder begeleiding van 'verhalende gidsen’ en variëren in uitvoering (kano’s [de ontberingstocht], fluisterboten en elektrische boot de Sterling en veelal in het schemerdonker). Op deze manier ervaren deelnemers de gevaren en spanning bij die crossings. Er wordt hierin samengewerkt met het Biesboschcentrum Dordrecht, de Stayokay, stichting Liniecrossers Sliedrecht, Merwedegijzelaars en de vereniging Vrijwilligers Hollandse Biesbosch.

Meer informatie

Events

Uitgesteld / Geannuleerd 15.05.2020 - 27.06.2020 Dordrecht

Kleurfeest in alle wijken

Lees meer
Uitgesteld / Geannuleerd 01.06.2020 - 01.09.2020 Dordrecht

Dordrecht Street Art

Lees meer
Uitgesteld / Geannuleerd 01.06.2020 - 01.07.2020

Dordrecht door de ogen van nieuwkomers

Lees meer
Bekijk alle events